ÚLTIMES NOTÍCIES

El Consorci de Museus portarà l’Any Blasco Ibáñez a vàries localitats del territori valencià

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana se suma a l’Any Blasco Ibáñez en l’exposició ‘Blasco Ibáñez i el Rostre de les Lletres’, que viajarà pel territori valencià per a compartir en tots els valencians la celebració del naiximent del 150 aniversari del lliterat valencià.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha presentat la mostra en el Museu de la Ciutat Casa-Polo de Vilarreal acompanyada per l’alcalde de la localitat, José Benlloch; el director del Consorci de Museus, José Luis Perez Pont; i la comissària adjunta, Lucía Laín.

Per a Amoraga, “Hui estem en Vilarreal inaugurant esta exposició, ahir, en Alacant presentant el nou programa de residències per a artistes, en Valéncia, en uns dies presentarem l’exposició ‘Valéncia, capital animal’. Tot això representa la llínea de treball del Govern Valencià per vertebrar el territori valencià a través de la millor ferramenta possible com és la Cultura. I en este cas, gràcies al Consorci de Museus que ha fet possible esta mostra, aixina com la que inaugurem recentment en Morella, ‘Memòries oblidades’, o la que actualment podem contemplar en el Museu de Belles arts de Castelló sobre els escultors Adsuara, Vicent i Peresejo”.

Pérez Pont ha senyalat que esta exposició “té el seu orige en una extensa investigació entorn al retrat fotogràfic espanyol, des dels seus orígens fins a la Guerra Civil, i que va donar lloc a la mostra ‘El rostre de les lletres’, organisada per Acció Cultural Espanyola”.

“L’exposició, comissariada per Publio López Mondéjar i per Lucía Laín com a adjunta, ha visitat diferents capitals espanyoles i viajarà en els pròxims mesos pel territori valencià de la mà del Consorci de Museus en un nou discurs, entorn a la figura de Blasco Ibáñez” ha matisat.

Composta per 48 fotografies ‘Blasco Ibáñez i el Rostre de les Lletres’ vol mostrar l’image fotogràfica del gran escritor valencià, junt als més notables escritors espanyols del seu temps.

L’exposició està organisada per Acció Cultural Espanyola (AC/E), la Comunitat de Madrit i la Real Acadèmia Espanyola, en la colaboració de la Generalitat Valenciana i del Consorci de Museus que s’encarregarà d’itinerar la mostra, la qual inicia el seu recorregut en Vilarreal.

Pérez Pont ha explicat que “esta exposició demostra el compromís de la Generalitat Valenciana i del Consorci de Museus de vertebrar del territori permetent que la cultura, i més concretament la figura del lliterat valencià, aplegue a totes aquelles poblacions que vullguen sumar-se a esta commemoració. Al mateix temps, es posa de manifest la confiança depositada en el Consorci de Museus per part d’atres institucions culturals estatals en les que estem colaborant en este i en atres importants proyectes, com l’exposició ‘Intermedios’ organisada per AC/E, que es pot vore en el Centre del Carme de Valéncia.

Blasco Ibáñez (Valéncia, 1867 – Mentó, França, 1928), fon el més important escritor valencià i el més universalment reconegut. Ya en els dies finals del sigle XIX, quan no havia complit encara els 30 anys, era una figura popular i volguda, a la que seguien les masses, atretes per les seues idees i per la força dels seus discursos. El blasquisme va contagiar a les classes treballadores de la mar i de l’horta l’afició pel saber, per conéixer els alvanços que sorgien en el món.

Les fotografies nos mostren a Blasco Ibáñez com a ciutadà, escritor i tribú, des de les seues primeres estàncies en la presó valenciana de Sant Gregori, fins a la tornada dels seus restants mortals, acompanyat per les més altes autoritats de la República i pel fervor dels seus paisans.

La visió fotogràfica de Blasco Ibáñez es complementa en una selecció de retrats de grans escritors espanyols que varen coincidir en ell en el seu pas per la vida. Fotografies de la seua vida pública i privada que permeten descobrir a la persona que hi ha darrere del reconegut personage.

Aixina es pot vore Emilia Pardo Bazán en el seu gat en els salons de la seua casa madrilenya del carrer Princesa, en la que rebia a tot Madrit de la societat i de la cultura, en 1910; a José Echegaray a la seua arribada al Palau Real per a una sessió de consultes en el Rei Alfonso XIII, cap a 1905; a Benito Pérez Galdós llegint galeradas del seu discurs d’ingrés en l’Acadèmia Espanyola, el 6 de febrer de 1897; o a Joaquín Sorolla retratant a Jacinto Benavente en el seu estudi de Martínez Campos, actual Museu Sorolla, en 1917.

L’exposició arreplega les confluències entre els escritors i personages influents de l’época com Leopoldo Alas Clarín, Antonio Machado o Federico García Lorca, junt als fotógrafs més famosos del moment, com Alfonso, Compañy, Franzen, Káulak, Nicolás Muller o Massip.

Destaquen en la selecció vàries imàgens de grup en les que es pot vore, per eixemple, capitanejada per Manuel Azaña i Valle-Inclán, la tertúlia lliterària de la Cacharrería de l’Ateneu de Madrit, que es va convertir en els últims dies de la monarquia en un actiu foc de conspiracions republicanes, en 1930. Aixina mateix es pot vore una image de la redacció de la revista ‘Espanya’, on apareixen junts Ortega i Gasset, Azorín, Pío Baroja i Pérez de Ayala, entre uns atres. Una atra fotografia destacada és l’arribada de Blasco Ibáñez a Argentina, en 1910.

La dimensió internacional del lliterat valencià es pot vore en vàries fotografies i fins i tot durant una llarga gira de conferències pels Estats Units, l’escritor va ser investit Doctor Honoris causa per l’Universitat de Washington.

L’exposició és el resultat de més de 20 anys d’investigació en decenes d’archius públics i privats, espanyols i estrangers. Les fotografies que componen la mostra procedixen de distintes institucions com la Biblioteca Nacional d’Espanya, la Biblioteca Valenciana, l’Archiu Històric Provincial de Guadalajara, la colecció Pedro Melero, la Fundació José Ortega i Gasset-Gregorio Marañón de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya o la Biblioteca del Congrés de Washington.

L’exposició constituïx un ambiciós estudi del retrat fotogràfic espanyol, des dels seus orígens fins a les vespres de la Guerra Civil.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: