ÚLTIMES NOTÍCIES

LA UNIÓ denúncia que comença la campanya de recollida de l’armela sense preu per als productors

La sectorial de fruts secs de LA UNIÓ de Llauradors denuncia que la campanya de recolecció de l’armela s’inicia en el conjunt de les nostres zones productores sense un preu per als agricultors, lo que ha generat una situació d’incertitut i preocupació.

LA UNIÓ indica que pese a existir un preu de llonja, prou inferior al de la campanya passada, els operadors no estan comprant armela i no fixen ells els preus en el clar objectiu de que baixen encara més les cotisacions. En opinió d’esta Organisació Professional Agrària “tot és frut d’una estratègia intencionada per a que el productor acabe venent finalment a baix preu per la por a que se li quede en l’arbre”. En este sentit, LA UNIÓ ya ha detectat algunes vendes d’armeles sense preu, “podent acabar al mateix nivell que fa huit anys on va ser ridícul lo pagat als agricultors”.

Els compradors d’armela varen pagar en la passada campanya un alt preu per l’armela i varen vore disminuït el seu marge de beneficis. Aixina, ara, sembla que no desigen que succeïxca lo mateix i per això s’han posat d’acort per a esperar que el mercat s’afone més de lo que està.

L’armela americana de Califòrnia, més econòmica que la nostra, sol entrar fàcilment en els mercats europeus i marcar les cotisacions i enguany tenen una gran collita mentres que l’any passat varen sofrir els rigors de les gelades. Es podria argumentar que enguany existix més collita en la Comunitat Valenciana que l’anterior, “pero encara aixina no es cobrix la demanda del consumidor i s’importa, lo que fa sospitar que es tracta de moviments especulatius”. Segons les senyes disponibles, esta campanya es podria superar els 100 millons de quilograms d’armeles importades, mentres que la producció en el conjunt de l’Estat serà d’uns 57 millons de kg.

La producció prevista en la Comunitat Valenciana d’armela per a esta campanya és de 5.936 tonellades (2.300 en Alacant, 1.654 en Castelló i 1.198 en Valéncia); més alta que l’anterior i en pareguts térmens a la de fa dos. Els preus que apareixen en l’actualitat en llonja són d’al voltant de 4 euros/kg armela en gra en la varietat Comuna i de 7 euros/kg en la Marcona, mentres que l’any passat per eixes mateixes dates eren de 6 euros/kg i 8,5 euros/kg, respectivament.

LA UNIÓ de Llauradors solicitarà al Ministeri d’Agricultura, si continua esta tendència de baixos preus, que establixca medides que garantisen la viabilitat del cultiu de l’armela. Aixina, solicitarà que s’establixquen els mecanismes prevists en cas de destorbament de mercats com és el cas.

També demana LA UNIÓ que es garantise la traçabilitat de l’armela a l’objecte d’evitar el frau al consumidor i que no es mescle en atres d’importació. És fonamental que els consumidors coneguen la calitat de l’armela autòctona front a atres armeles importades de pijor calitat.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: