ÚLTIMES NOTÍCIES

El Regne de Valéncia del sigle XV, l’enveja d’Europa

L’HO / Javier Navarro.- El Sigle XV, va ser el Sigle d’Or valencià, pero no va ser solament per la magnífica producció lliterària en llengua valenciana que fascinà a tota Europa. Hagueren molts més fets que alçaren al Regne de Valéncia a ser la joya del Mediterràneu com la construcció del primer manicomi del món per Joan Gilabert Jofrè, l’impressió del primer llibre en Espanya per Lamberto Palmart, que per cert va ser el llibre “Trobes en lahors de la Sacratissima Verge Maria” en llengua valenciana, la construcció de la Llonja de la Seda obra mestra del gòtic i que fon declarada per l’UNESCO en l’any 1996 Patrimoni de la Humanitat.

En el món de la pintura i l’art durant este sigle, Valéncia va produir pintors de talla mundial com Lluís Dalmau, pintor d’Alfonso V el Magnànim o Gonçal Peris i escultors com Damián Forment, considerat el més productiu de la Corona d’Aragó i un dels primers introductors de la Renaixença en Espanya.

Estos fets no passaren per alt per a personalitats de l’época i aixina ho varen reflectir. Hieronymus Münzer digué sobre la seua economia”Valencia esta al cap del comerç de tota Espanya” i el rei Ferran el Catòlic “Valencia pot pagar e fer totes les galeres ab molt maior facultat que no Barcelona ni Mallorques”.

Pero ademés de ser una potència econòmica i cultural, també tingueren elogis per a la seua bellea. L’economiste Benet Coturgli, digué: “El Regne de Valéncia per sa propia naturalea es molt abuntant y no ho dic d’ara, sino segons he compres del passat”, Nicolau Von Poplan:”Valencia esta millor y mer ordenada que qualsevol atra ciutat del rei” i l’infant Pere de Portugal “Digueren que verdaderament creien que no havia ciutat en tot lo mon com Valencia car ells havien vist molt y tot lo restant no ere res”.

El Regne de Valéncia encara manté eixa essència i bellea del sigle XV, solament falta que la societat valenciana deixe de mirar cap a Madrit i Barcelona, potencien la seua identitat cultural singular i única en tot lo món, i que reclamar una finançació justa tots units, per a poder a tornar a ser la potència econòmica que vàrem ser.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: