ÚLTIMES NOTÍCIES

La consideració com a superaliment afiança la chufa com el cultiu més viable de l’horta valenciana

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha assegurat este dimarts que la consideració internacional de la chufa com ‘superaliment’ per les seues “magnífiques propietats nutricionals” ha incrementat la demanda en els principals mercats europeus, nortamericans i asiàtics, i ha consolidat el tubèrcul com el cultiu “més viable i en millors perspectives comercials de l’horta valenciana”.

En un comunicat, el responsable de la sectorial de chufa de AVA-ASAJA i actual president de la Denominació d’Orige Chufa de Valéncia, Antonio José Gimeno, ha explicat que este aument del consum, tant a nivell nacional com a mundial, s’està traduint en una millora dels preus en el camp.

Ha senyalat que el “equilibri” entre la producció i el consum pot generar “preus justs” per a tots els esclavons de la cadena i ha subrallat: “La chufa s’ha convertit en la principal esperança a la que agarrar-se per a salvar este emblemàtic paisage periurbà”.

Gimeno ha explicat que els agricultors porten “tres o quatre campanyes consecutives en unes cotisacions per damunt del llindar de rendabilitat”, mentres que atres cultius com la ceba, la creïlla o el meló d’Alger “vénen sofrint una crisis continuada de preus i una disminució dràstica de la seua superfície”.

AVA recorda que la tirada del turisme en Espanya ha contribuït a aumentar el consum d’orchata, pero el resorgir d’este tubèrcul ve donat sobretot a raïl de la seua catalogació com ‘super food’ i la seua inclusió en dietes saludables que últimament s’han posat de moda en Estats Units, Alemània o Regne Unit.

‘SNACKS’ I COSMÈTICS

Per un atre costat, el consum d’orchata pert el seu incontestable protagonisme en detriment de la chufa en fresc, com ‘snack’, i guanya quota de mercat en forma de farina per a cuinar, ya que no té gluten i els nous seguidors de dietes paleolítiques la demanden per a preparar plats al seu gust.

La chufa s’ampra també en cosmètica i en l’elaboració d’olis, cerveses, torrons o licors, entre atres productes. Este tipo de mercats, que solen contar en major poder adquisitiu, manifesten una preferència especial per la chufa ecològica i, davant esta tendència, el sector està fent una aposta forta per elevar la collita baix métodos de producció ecològica.

8.000 TONELLADES DE CHUFA

Al voltant de 500 agricultors cultiven unes 5.800 fanecades i produïxen 8.000 tonellades de chufa en 16 pobles de la comarca valenciana de L’Horta Nort. No obstant, Gimeno ha advertit que “no cal caure en la autocomplaença perque el cultiu té importants problemes per resoldre”.

“Els agricultors necessitem realisar una rotació constant dels cultius per a mantindre la terra fèrtil i, apart de la chufa, no trobem més alternatives rendables”, ha conclós.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: