ÚLTIMES NOTÍCIES

En defensa de les Normes d’El Puig

L’HO / Javier Navarro.- Les persones que escrivim en les Normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana o més popularment coneguda com a “Normes d’El Puig”, sofrim contínuament descalifacions com: “secessionistes”, “incults”, “analfabets”, “blavers”, “fascistes”, etc. Quan lo únic que fem és seguir una norma ortogràfica que respecta, protegix i promociona les singularitats de la llengua valenciana.

Vullc dir-los a tots aquells que llancen estos insults i que nos desprecien sentint-se superiors o més “cults”, que solen ser per norma general els usuaris i defensors de les Normes de Castelló o del 32, (base fonamental de la normativa de l’AVL), que les Normes d’El Puig són molt més científiques i correctes per a l’idioma valencià.

Les Normes del 32 foren firmades per 52 persones i 13 associacions, d’estes solament figurava la firma d’un filòlec i ademés de forma provisional, fon la del Pare Fullana; este mai va seguir esta normativa, i edità de nou la seua Gramàtica Valenciana, obra de la que precisament es el fonament principal de les Normes de la RACV. Els demés firmants foren: arquitectes, pintors, meges, estudiants, escritors, periodistes… pero cap atre especialiste en llingüística.

Cosa molt diferent pansa en les Normes d’El Puig o de la RACV que són promogudes a través de la reactivació de la Secció de Llengua i Lliteratura de la RACV, pels escritors Xavier Casp i Miquel Adlert en l’any 1977. Despuix de dos anys d’intens treball en l’any 1979, són presentades i darrere d’elles es troba un verdader equip de professionals de la llengua: Carola Reig Salva (Catedràtica de llengua i lliteratura espanyola), Fermin Juanto Marique (llicenciat en Filologia Romànica), Manuel Gimeno (llicenciat en Filologia Valenciana), Toni Fontelles Fontestad (llicenciat en Teoria de la Comunicació i Psicologia), Laura García Bru (Filologia Hispànica), Francesc de Borja Cremades Marco (professor de llengües romàniques), Josep Boronat Gisbert (Filosofia, Teologia i Ciencies Químiques),Chimo Lanuza Ortuño (Filologia Hispànica), Miquel Llop (Filologia Anglogermanica), Antoni García Carpio (Filologia Hispànica i Anglogermanica), Carles Pitarch (Filologia Romànica), Voro López Verdejo (Filologia Valenciana), Artur Ahuir López (Filologia Hispànica), Alicia Palazón Loustaunau (Filologia Hispànica i Joan Costa Català (Filosofia i Teologia). Ademés contaren en infinitat de firmants, en comparació a les Normes de Castelló tant de personalitats de la societat valenciana com d’associacions.

Com hem comprovat, les comparacions són odioses… Pero els usuaris de les Normes d’El Puig no volem crear odi cap a ningú, solament volem respecte cap a les nostres persones, llibertat per a publicar en els mijos sense censura i promocionar en tots els àmbits la llengua valenciana.

Anuncios

2 Comentarios en En defensa de les Normes d’El Puig

  1. Corbmarí el Bales. // 28/08/2017 en 22:02 // Responder

    L’esquerra ha fet molt de mal a la cultura valensiana.

  2. Els que se dicen progreso han fet molt de mal.

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: