ÚLTIMES NOTÍCIES

Diploma d’expert en Falles i Creativitat per a profesionalisar el sector

L’Universitat de Valéncia (UV) i l’Universitat Politècnica de Valéncia (UPV) creen, en la colaboració del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, el Diploma d’expert en Falles i Creativitat per a “profesionalisar el sector i difondre el patrimoni valencià”.

Es tracta d’un diploma interuniversitari de 30 crèdits al que poden accedir els alumnes que hagen cursat el títul d’Expert Universitari en Disseny de Monument Efímer i Tematisació’ de l’UPV –que presenta enguany la seua primera edició–, i el d’Expert Universitari en Falles i Creativitat de l’UV que ha graduat enguany a 17 estudiants.

Aixina ho han manifestat este dimecres en roda de prensa el mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, José Ramón Espuig; el vicemestre major d’esta entitat, Manolo Martín; el vicerrector d’Alumnat, Cultura i Deport de l’UPV, José Luis Cueto ; el codirector del Títul Expert Universitari en Falles i Creativitat de l’UV, Gil Manuel Hernández; el subdirector del departament d’Escultures de l’UPV, Pepe Romero; i la directora del Departament d’Escultura de l’UPV, Salomé Cuesta.

El diploma sorgix en “l’ambició de fomentar la formació de professionals de diversos àmbits (artistes fallers, artistes visuals, arquitectes, dissenyadors, professionals de la gestió cultural o educadors, entre uns atres) per a desenrollar proyectes interactius relacionats en la creació de la falles”.

Els objectius seran dobles, per un costat, “conéixer en profunditat la cultura fallera vinculada en el seu alvertent creatiu i en les seues possibilitats econòmiques presents i futures, i per un atre, capacitar a l’alumne per al desenroll d’un proyecte de falla, vinculat en l’investigació formal i de materials”.

Pla d’estudis

Cada títul d’expert abordarà l’objecte d’estudi des d’una perspectiva distinta. Aixina, l’expedit per l’UV, se centrarà en la “formació humanística, teòrica i soci antropològica” de les falles mentres que la proposta de l’UPV se centrarà en els aspectes més “tècnics, artístics i de materials” de la festa popular.

Per una banda, el títul de l’UPV que es gestiona des del Departament d’Escultura de l’entitat, posarà el foc en l’àmbit de les Falles, aixina com en el dels parcs temàtics, que “tant interés docent ha despertat”. Constarà d’una introducció teòrica, dos proyectes –un en falles i un atre en tematisació– i s’abordarà des del coneiximent de les tècniques escultòriques digitals com el CAD o l’impressió 3D, entre unes atres.

Per una atra part, l’oferit per l’UV es propon des de l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives, “abordar les falles analisant els aspectes històrics i sociològics de les falles com a experiència estètica, com a proyecte de creació i com a patrimoni i identitat”.

La colaboració en el Gremi d’Artistes Fallers es fa efectiva en la possibilitat de que els estudiants realisen pràctiques en els estudis dels artistes ademés d’incloure en els plans formatius visites culturals al museu faller. Es tracta d’una relació “de sinèrgies” a través de la qual, un artiste faller podrà impartir una classe d’escultura en les Universitats, de la mateixa manera en el que els estudiants podran conéixer de forma pràctica “in situ” el treball en els tallers.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: