ÚLTIMES NOTÍCIES

620 anys del gran terremot que assolà Valéncia i el seu Regne

FCO TEODORO

Javier Navarro | El 18 de Decembre de l’any 1396 la ciutat de Valéncia i tot el Regne pati un gran terremot causant la solsida de gran cantitat edificis i atres desgràcies.

Jerónimo Zurita historiador i croniste major del Regne d’Aragó entre 1512 i 1580, en el seu llibre X dels “Anals de la Corona d’Aragó” 1668, tom. II, fol 421, nos relata aixina este desastre natural:

“En este año (1396), a diez y ocho de Deziembre, huvo grandes terremotos en todo el reyno de Valencia, y en las comarcas que confinan con Castilla, y en la serrania, hasta Tortosa; y desde hora de tercia hasta la hora de completas tembló la tierra tres vezes, y en el reyno de Valencia se hundieron diversas torres e iglesias y el monasterio de Valldigna, y según escrive Martín de Alpartil en la obra que compuso de la cisma, que fué familiar del Papa Benedicto, en la villa de Algezira del reyno de Valencia dos fuentes manaron agua muy hedionda y de color ceniza, y se vieron otras señales muy prodigiosas en la región del ayre”.

Tan agressiu fon el seisme i a pesar dels danys el Consell de Valéncia pensà que poc havia passat davant tal acció de la naturalea que decidí celebrar una processó d’acció de gràcies en el primer aniversari de l’acontenyiment, segons podem llegir en el Manual del Consell per les ordenacions donades pels Jurats i Consellers del Regne de Valéncia:

“Anno a nativitate Domini M.º CCC.º XCVIL die Sabbati de n.ane VX. Decembris in civitate Valencie, lo appellat Consell…Lo present Cosell haud raonament com e en qual manera en lo dia o festa de la expectacio de nostra dona Santa Maria en lany prop passat, aquesta ciutat de Valencia per gracia de Deu e per intercessio de la sua sagrada Mare, fo preservada de dan terratremol qui en la dita festa e any terriblement fo en la dita ciutat, e mes o major en altres partides del regne daquella, en les quals, per occasio del dit terratremol se seguiren derrocaments dalcuns edifficis e altres dans.

E be que en la dita ciutat, lo dit terratremol fos assats fort; pero per gracia de Deu no sen segui tal derrocament, ne altre dan.

On per regonexença e retre lors e gracies de tal e benifet, e per la reverencia e servii de nostre Senyor Deu e de la sua sagrada Mare, lo dit Consell deliberadament e concordant volgue e provei que, dimats prop instant, que sera festa de la dita Expectacio, sia festa solennial processo de la Seu tro en la Capella de nostra dona Santa Maria de Gracia, retornant en la Seu, o sia fet lo divinal offici ab solemne sermo, comanant lo dit Consell als dits Jurats, la ordenacio e les altres coses tocants la dita processo”.

El Manual del Consell nos revela també una atra desgràcia causada per este seisme i fon el carpiment d’una de les torres del Castell de Llíria que es trobava en perill de solsida en gran possibilitat de caure sobre l’iglésia de dita Vila. La rehabilitació de la Torre va ser adjudicada a Domingo Beneyto, un dels millors arquitectes valencians de l’época.

Com nos deixà relatat Jeronimo Zurita el Monasteri de Santa María de la Valldigna va ser un dels més afectats i potser el de major importància ya que lo fundà Jaume II d’Aragó el 15 de març de 1298. Actualment és Bé d’Interés Cultural i pertany a la Generalitat Valenciana des de l’any 2003 i esta sent restaurat per la Fundació Jaume II El Just, per lo que anime ha que seguixquen treballant per a recuperar lo màxim possible del nostre ric patrimoni cultural i històric.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: