ÚLTIMES NOTÍCIES

L’excursionisme com a mig de cultura

L’HO / Javier Navarro.- La millor forma d’empapar-se de la gran cultura i història de cada racó del nostre Regne, és realisant excursions als llocs on es varen viure els grans successos històrics i que pugues respirar en cada brisa la valencianía que desprén cada poble valencià.

Els pioners en realisar este tipo d’activitats fon el Centre Excursioniste de Lo Rat Penat en l’any 1880, quan varen realisar la seua primera excursió a la localitat d’El Puig. Des de 1880 fins a 1930 varen visitar multitut de llocs com: Gata, Chirivella, Alginet, Turis, Utiel, Sagunt, Cullera, Denia, Llombay, Elig, etc. Estes excursions contaven en la presència de gran personalitats valencianes com la de l’historiador i director del Centre de Cultura Valenciana José Sanchis Sivera, l’acadèmic de la Real Acadèmia de la Història Roque Chabas o Cebriá Martínez Aloy, entre molts atres.

Totes estes excursions eren narrades en el periòdic Las Provincias per al fruïment dels seus llectors, a través de les plomes de Teodoro Llorente i Lluis Cebrián. Per desgràcia el Centre d’Excursioniste de Lo Rat Penat fa prou anys que no realisa cap tipo d’activitat i per sort atres associacions com Convenció Valencianista i el Rogle Contantí Llombart han arreplegat el relleu i realisen excursions tots els mesos, l’última celebrada en Paterna en motiu de l’aniversari de la mort de Miquel Adlert i Noguerol.

Espere que els valencianistes participen en este tipo d’activitats tan enriquidores, que nos provoca més amor si encara es pot a la nostra terra i com diu l’himne del Centre Excursioniste de Lo Rat Penat: “Som gent honrada, som gent tranquila, escursionistes del Rat-Penat; de poble en poble, de vila en vila, busquém memories del temps passat”.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: