ÚLTIMES NOTÍCIES

La nova radio-televisio valenciana

L’HO / ROGLE.- S’anuncia l’imminent posada en marcha de la nova radio-televisio valenciana. Les opinions estan dividides respecte de la seua conveniencia o interes. Nos sumem ara al debat fent el nostre propi analisis dels pros i els contres d’este nou mig de comunicacio.

Entre els factors en contra destaca, primer que res, el economic. Una radio-televisio publica no es un servici basic per als ciutadans. Han passat casi tres anys des de la desaparicio de Radio Televisio Valenciana (RTVV) sense que cap ciutada puga dir que la seua absencia ha condicionat la seua vida de la manera en que ho han pogut fer els retalls en sanitat, en educacio o en proteccio als dependents, o el retart d’una infraestructura de la que depen la seua activitat laboral, per posar alguns eixemples. Tenint en conte lo buides que estan les arques valencianes, l’argument redobla el seu valor.

Un atre factor es la previsible absencia de la llengua valenciana. En eixa radio-televisio, a banda del castella, se sentirà des del catala pur dels entrevistats o convidats a tertulies que siguen catalans (que ya s’encarregaran de dur-ne) al seudovalencià avergonyit dels qui, sent valenciaparlants, s’esforcen en omplir el seu discurs de aleshores, ambs, estones, etc. Tota una gama de desproposits als quals ya nos tenía acostumats l’antiga RTVV. Parant be l’orella, no obstant, sí podrem fruir de l’autentic valencià en reportages a peu de carrer, quan posen el micro al primer que passe i no puguen controlar la forma en la que va a parlar.

Per ultim, pero no manco important, està la conviccio de que els mijos de comunicacio publics estan al servici de qui detenta el poder en cada moment. Per molt bona voluntat que puga hi haure es inevitable una certa tendenciositat en l’informacio, i, tenint en conte els antecedents i l’actitut sectaria de tots els partits i agents implicats en la creacio del nou ent, i a pesar de totes les mides que, en la redaccio de la llei, s’hagen pogut posar per a evitar la manipulacio i la censura, molt nos temem que la tendenciositat sera la norma. I per lo que fa al pancatalanisme, ya sabem que no sera tendenciositat lo que tindrem, sino absolut i total adoctrinament.

No obstant, no tot es negre, tambe hi ha factors favorables.

A favor està la funcio vertebradora que hauria d’eixercir. Nos informarà en molta mes atencio i proximitat de lo que poden –o volen– fer-ho les cadenes d’ambit estatal, dels acontenyiments rellevants que tinguen lloc en qualsevol poble del nostre territori: la posada en marcha d’una important infraestructura, activitats culturals, actes reivindicatius, festes, tradicions, encontres deportius…, tambe de lo negatiu: incendis, inundacions, accidents. Per supost, tractarà dels temes que nos afecten colectivament: economia, finançacio, infraestructures, desocupacio, sanitat, educacio, mig ambient…, tot lo qual no nomes representa un servici al ciutada, sino que servix per a generar identificacio entre els protagonistes i els espectadors, creant sentiment de poble.

Un apartat important es la informacio politica, tant la que protagonise el govern, com l’oposicio, com aquella que se produixca en Madrit o en Brusseles i que nos afecte. Perque per a que hi haja una autentica democracia no es prou en que els ciutadans puguen votar, sino que han de fer-ho correctament informats. Este es un punt especialment delicat, puix, per a que puga complir esta funcio, el mig ha de ser lo mes imparcial possible i, com ya hem apuntat abans, la tendenciositat es inevitable; ara be, si la forma de dur estos temes ha de pareixer-se a la que s’usava en la desapareguda RTVV, l’informacio politica passa a ser propaganda politica i ya no es un pro, sino un contra.

Un benefici mes destacarém: la potenciacio de la industria audiovisual valenciana. Sense una radio i televisio propia no podran formar-se ni treballar els nostres professionals i hauran d’emigrar per a buscar-se el jornal, i nosatres continuarém sempre consumint programes produits fora, perdent ademes l’oportunitat de creixer i generar riquea en camps tan transcendentals com son els de la comunicacio, l’informacio i l’entreteniment.

hem deixat per al final un factor que, per si a soles, justificaria la creacio d’una radio i televisio propies. A pesar de ser conscients de la manipulacio despersonalisadora i catalanisadora que eixercirà el nou ent, encara confiem en que el tripartit que governa senta que haja de fer efectiva la tan proclamada pluralitat de la que volia dotar-lo. Aço es, que per fi, i en acabant d’un quart de sigle, la veu del valencianisme deixe d’estar censurada. Impacients esperem a que comencen les emissions i, en elles, els programes de debat, i a que se convide, per fi, a representants del valencianisme per a que aporten els seus arguments i raons. D’estos debats no pot sorgir sino l’inici de la solucio del conflicte llingüistic i identitari que tenim enquistat, precisament, per l’absencia de dialec.

Nomes per aixo ya valdra la pena que se pose en marcha la nova radio-televisio valenciana.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: