ÚLTIMES NOTÍCIES

La Diputació portarà la història del Tribunal de les Aigües a totes les comarques

El president de la Diputació de Valéncia, Jorge Rodríguez, ha rebut al president del Tribunal de les Aigües, Manuel Ruiz, i a nou dels integrants de la institució de justícia més antiga d’Europa. Rodríguez ha volgut conéixer als membres actuals d’un tribunal milenari en el que colabora la Diputació i repassar els proyectes pendents, cas de l’exposició itinerant que pretén donar a conéixer la història del Tribunal de les Aigües als ciutadans de totes les comarques valencianes.

La mostra, que va quedar paralisada durant l’anterior llegislatura, posa en valor les conexions històriques de l’horta valenciana en els regadius del món musulmà i les Amériques, destacant la contribució de la cultura de l’aigua mediterrànea a la sostenibilitat cultural i el respecte mutu entre els pobles. El propi Tribunal de les Aigües és una institució l’autoritat de la qual és reconeguda pel poble, que valida els seus métodos i el seu funcionament.

Jorge Rodríguez s’ha compromés en els sindics del Tribunal a estudiar la viabilitat d’una exposició que s’inauguraria en la primavera d’hivern en el Museu Valencià d’Etnologia i recorreria a continuació les distintes comarques.

El president valora positivament la transversalitat d’un proyecte que, ademés de mostrar el reconeiximent de la Unesco del Tribunal de les Aigües i el Consell d’Hòmens Bons, inclouria panels en fotografies i documents històrics sobre la cultura tradicional de l’aigua de les localitats que acollixquen la mostra.

En la reunió també es va tractar la impressió dels fullets que el Tribunal repartix cada dijous, front a la Porta dels Apòstols de la Catedral, als coleges i visitants interessats en la història de la institució. En ells s’explica el funcionament del Tribunal i es destaquen els valors i principis que li han valgut el respecte de la societat valenciana, com l’oralitat, la rapidea i l’economia de recursos. La Diputació seguirà colaborant en el Tribunal a través de la Imprenta Provincial.

La comitiva del Tribunal de les Aigües també ha informat al president de la Diputació dels últims moviments per a millorar les seues instalacions front a la Porta dels Apòstols, on cada dijous el tribunal impartix justícia. L’opció en la que es treballa des de l’Ajuntament passa per habilitar més espai en l’edifici en el que actualment es troba la casa vestuari del Tribunal.

Per últim, alguns dels sindics del Tribunal de les Aigües varen aprofitar l’ocasió per a comentar-li al president de la Diputació la necessitat de realisar “menudes millores” en els camins rurals que voregen les séquies, i que perteneixen a distints ajuntaments als que la Diputació ajuda a través dels plans provincials d’obres i servicis.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: