ÚLTIMES NOTÍCIES

Valencia, Ciutat de la Seda 2016

La seda es un dels teixits mes apreciats del mon; es la mes resistent de totes les fibres naturals i la seua lluentor, bellea i tacte, aixina com les seues possibilitats en la confeccio, l’han convertida en una de les mes luxoses. En ple segle XXI la seda es un dels pocs productes naturals als que no se li ha trobat substitut artificial.

L’orige està en la metamorfosis d’un chicotet cuc, el Bombyx mori, unic en la terra capaç de produir els fins fils d’este teixit de qualitats i caracteristiques excepcionals. China es el païs d’a on es originaria i a on ya se fabricava 3.000 anys a.C. L’art de fabricarla se va transmetre per mig de mercaders, navegants i comerciants; de China passà a Persia i Bizanci, i els araps l’introduiren en Europa. La complexa ret viaria comercial que a lo llarc dels segles establi llaços d’unio entre Asia i Europa fon batejada, en 1877, pel geograf alema Baro von Richthofen, com a Ruta de la Seda, per ser esta la mes prestigiosa de les mercaderies que circulaven per ella.

La seda es un dels signes d’identitat de la cultura valenciana des de la Edat Mija, i continúa sent encara un valor molt present de l’actualitat artesanal i comercial valenciana. Testimoni viu de la seua importancia historica son els noms d’institucions, de barris, carrers i edificis emblematics: en el segle XV es creà el Gremi de Velluters, la Llonja de la Seda o dels Mercaders i el Colege de l’Art Major de la Seda. Valencia era un dels mes importants centres comercials de l’epoca i ad ella acodien mercaders de tota Europa i de la Mediterranea per a fer les seues transaccions, convertint-la en un autentic centre del comerç seder. El barri de Velluters, ple d’intrincats carrers, oferix al vianant edificis senyorials. En el segle XVIII era el barri mes densament poblat, contava en la major part de les fabriques i obradors seders; durant la segona mitat del segle fon el moment de maxim esplendor i els escrits parlen de mes de 25.000 persones que treballaven en l’industria de la seda en la ciutat, a on hi havia instalats mes de 3.000 telers. Precisament en est espai s’alçà en el segle XV el Colege de l’Art Major de la Seda, centre de formacio i aprenentage sobre els treballs d’elaboracio i confeccio d’este teixit, que actualment està en proces de restauracio i que es preveu s’inaugure en breu.

Part de l’historia de Valencia està lligada al comerç d’este precios i exclusiu teixit, per aixo la capital valenciana ha segut designada, dins del progama de la Unesco la “Ruta de la Seda”, com a Ciutat de la Seda 2016.

La Llonja, l’edifici que centrà el seu comerç tambe des de la XV centuria, celebra doblement est event, per complir-se precisament enguany 20 anys de la seua declaracio per l’Unesco com a Patrimoni de l’Humanitat.

El programa d’esta commemoracio contempla l’unio dels països mes representatius relacionats en l’orige i el comerç de la seda. Este corredor d’idees i coneiximents es una de les grans fites de l’historia de la civilisacio que l’Unesco vol preservar. La ruta arranca en Xian (quilometro zero del recorregut), ciutat chinenca que fon el lloc en el qual, el maig de l’any passat, se celebraria el primer encontre del programa de la Ruta de la Seda. En esta reunio, el nostre Estat, a peticio de Valencia, demanà una revisio dels mapes historics que conformaven la ruta que finalisava en la ciutat de Venecia, per a que s’incloguera Valencia. Esta peticio fon atesa i tingue la confirmacio en la declaracio i la convocatoria del segon encontre que se celebrarà en Valencia i que posarà a la capital valenciana al mateix nivell que Xian, Estambul, Samarcanda o Venecia

Aumentar els vinculs economics, politics i culturals entre Orient i Occcident, es un dels objectius del proyecte de la “Ruta de la Seda”, una iniciativa de la que formen part 32 països i de la que Valencia es el punt neuralgic dins de la Mediterranea, en una situacio estrategica i privilegiada que la definix com “el far d’Occident”.

De tots els actes programats destaquen els dos encontres auspiciats per l’Unesco que tindran lloc en Valencia. El primer d’ells, una reunio preparatoria de l’orgue directiu de la Ruta de la Seda, que està previst se celebre del 17 al 19 de març, coincidint en la festa de les Falles; festa candidata a Patrimoni de l’Humanitat i relacionada en este event per la revalorisacio i vigencia de la seda en l’indumentaria dels trages tipics valencians. L’atre es el II Encontre Internacional, que se desenrollarà del 9 al 12 de juny en la participacio dels representants de tots els països integrants de la Ruta.

La programacio inclou unes atres propostes: la celebracio de la decim segona edicio de la Multaqa de les tres cultures; en el capitul d’exposicions, se farà una mostra en el Museu L’Iber que recorrerà en miniatura l’historia d’esta singular ruta; un cicle de 14 conferencies ilustratives entorn al mon seder, cursos i unes atres iniciatives complementaries per a homenajar i revalorisar cultural i turisticament les terres valencianes. L’any que ve, 2017, el païs que arreplega el relleu per a continuar donant a coneixer i promocionar esta emblematica ruta, sera Kazajsta en Asia Central.

MªA.M.C.
ROGLE 114, Març 2016
www.rogleconstantillombart.com

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: