ÚLTIMES NOTÍCIES

El camp valencià, un sector economic irrenunciable

L’HO / @jaume_hurtado

L’HO / @jaume_hurtado

L´agricultura valenciana representava, a principi dels anys 80, el 6% del Producte Interior Brut valencià. Hui en dia, el camp valencià equival al 2,3% de l´economia valenciana, lo que supon un poc mes de 2.000 millons d´euros.

El sector agricola valencià es eminentment citricola i exportador. En efecte, Valencia es lider en exportacions a nivell general, i en productes hortofruticoles en particular. L´agricultura i l’exportacio tiren economicament tambe d´un atre sector molt important que es el transport per carretera.

En Valencia, gracies a una tradicio molt antiga, el nostre caracter individualiste i una´llegislacio feta en trellat, la distribucio de la terra i de la riquea ha segut prou equitativa. Tambe ha ajudat un bon clima mediterraneu, un espectacular sistema de rec de l´epoca dels romans, i un alta productivitat dels cultius. Tot combinat, ha afavorit el minifundisme i que moltes families que treballaven els camps, tambe foren propietaries de la terra, cosa impensable en el model castellà, tot siga dit.

El camp, que es la base de qualsevol economia productiva, i que ha fet de Valencia una terra rica i prospera durant segles (Blasco Ibañez solia dir que el “llauraor” valencià era l´unic del mon que vestia de seda) es hui en dia un sector oblidat, amenaçat, i en declive.

Els problemes

Alguns dels problemes dels agricultors son la manca d´aigua, les importacions desordenades i no regulades des de mercats exteriors a l´Unio Europea de productes hortofruticoles, que fan competencia deslleal als productes valencians que si que s´han de sometre a tots els controls fitosanitaris i procediments de calitat o la posicio de força dels intermediaris que tiren per terra els preus de la collita, entre atres.

¿Per que passen estes coses?

El sistema d´ajudes i subvencions al camp son practicament inexistents en la nostra terra valenciana. Possiblement pel minifundiste. Imaginen…¿A qui li donaría un politic corrupte subvencions agricoles? ¿A decenes de mils d´agricultors chicotets valencians anonims o a unes quantes families de grans terratinents andaluços o castellans (els coneguts com “Señoritos”) que ademes son amics del partit?

El tema hidric tambe es de gran preocupacio. Per una banda el transvas Tajo-Segura es qüestionat pels politics de Castella La Mancha…Idem… ¿Per a qui treballen les cupules dels partits politics corruptes? Efectivament, per a uns quants terratinents castellans latifundistes que son « amics » de PP i/o PSOE. Per atra banda, el transvas de l´Ebre fon derogat en el seu tram a Valencia, Murcia i Almeria, pero es mantingue per a la provincia de Barcelona. El preu de l´aigua de les desaladores d´Alacant es massa elevat per al camp, i unicament ho pot assumir el consum urbà i el turisme.

No deixa de tindre una gran part de culpa la politica historiques del Govern de Madrit de canviar quotes de peixca en Maroc per l´industria peixquera a canvi de l´entrada de productes citricoles de Maroc en Europa.

Ademes, el mon agrari i rural es troba desprotegit. Els robos en el camp son constants, i la policia i les lleis no acaben de ser utils per a protegir a l´agricultor, que ya es troba desesperat.

El futur del camp

Si un sector economic pot ser sostenible, ecologic, tradicional, just, i de futur, eixe es el sector agricola. En moments com l´actual d´incertidea economica, el camp hauria de ser mes respectat i valorat per tots.

No estem protegint lo suficient als llauradors valencians. En este cas, l´unio dels llauradors es fonamental, per a defendre junts els seus interessos davant delsproveedors, i a l´hora de vendre els seus productes als distribuidors.

Buscar activitats economiques secundaries al camp tambe es important. Fa uns mesos, des de Som Valencians apostaven per investigar en la generacio d´energia a partir de la corfa i els residus citrics. Esta mida, ademes de ser un income extra per als agricultors, es sostenible i respecta el mig ambient, ya que d´un residu i des de casa, es genera energia sense consum de carburants fossils i sense importar res.

Potenciar la distribucio i venta de la collita propia directament al consumidor, protegir el mercat europeu dels productes de menor calitat que venen de fora, i cuidar “un poc” al llauraor, tambe en les zones de l´interior, per a que mantindre vives la tradicio, la vida en el mon rural, la naturalea i la valenciania. No es pot entendre la valenciania, sense entendre el camp valencià.

Anuncios

Deixa un comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: